Ще спестите пари, ако превърнете остатъците в нещо вкусно
Снимка: Shutterstock
Отворете хладилника. Нерядко в него се намират вехнещи зеленчуци, мляко със съмнителна свежест или полупразни опаковки от сос. Може да се изкушите да изхвърлите всичко. Или: да спестите пари, да избегнете прахосването и да превърнете остатъците в нещо вкусно.
11. Препечете стария хляб.
Този съвет е любим не само на нашите баби, но и на известния британски готвач Джейми Оливър. Старият хляб е идеален за препечени филийки, галета, крутони за супата или част от сместа за кюфтета.
10. Направете тесто за бисквити от овесената каша.
Варените овесени ядки бързо губят вкуса и привлекателността си. Ако сте приготвили твърде много, запазете остатъците. Добавете мляко, яйце, масло, плодове, сол и захар. От така приготвеното тесто стават вкусни бисквити.
9. Вехнещите билки и гъби са идеални за супа.
Не забравяйте да добавите моркови, лук, картофи и подправки. В последния етап може да прибавите няколко супени лъжици разтопено кремообразно сирене или застройка, за да направите получите по-богата консистенция.
8. Сухите сирена дават разкошен вкус на бульона.
Сирене от типа на Пармезан, например, са доста скъпи, за да се прахосват. Ако са ви останали сухи корички от тях, добавете ги към бульона, ще направят вкуса му по-богат и пикантен.
7. Превърнете остатъците по бурканчето от Нутела в шоколадова напитка.
Не е нужно да се лишавате от течния шоколад, останал по стените на буркана. Налейте топло мляко и разбъркайте добре, за да получите чаша вкусен горещ шоколад.
6. Ако млякото е започнало да вкисва, все още може да се използва за печива.
Леко престоялото мляко да се използва за палачинки, гофрети, всички видове сладкиши и домашни сирена – включително рикота, която е доста скъпа в магазините. Въпреки това, важно е да купувате качествено мляко. Може да се използва, ако е леко вкиснало, но не и безнадеждно гранясващо.
5. Използвайте остатъците от различни продукти, за да направите пица.
Можете да разбъркате остатъците от кетчуп и майонеза и да намажете сместа върху тестото; да нарежете на ситно останалите в хладилника ви колбас, маслини, печено месо, домати – използвайте въображението си. Когато пицата е изпечена, изключете печката, поръсете с настърган кашкавал и оставете в топлата фурна, докато кашкавалът се разтопи. М-м-м…
4. Изпечете зеленчуците, които са тръгнали да се развалят.
Чушки, домати, фасул, лук, тиквички, броколи – вземете всички зеленчуци, които можете все още да спасите, нарежете на едро и сложете в затворен съд за печене. Импровизирайте с вариация на добрия стар гювеч. Може да добавите месо по желание.
3. Замразете остатъците от соса.
Сосове, бульони, свежи подправки в зехтин, дори и вино. Изливате във формички за лед и съхранявате във фризера. Превръщат се в апетитни подправки за разнообразни ястия.
2. Презрелите домати са идеални за сос.
Ако доматите са започнали да се развалят, не бързайте да ги изхвърлите. Обелете ги и ги задушете на умерена температура за 10 минути. Добавете ситно нарязан чесън, шипка сол и шипка захар. Върнете на огъня и варете още от 5 до 7 минути. Подправете на вкус – малко черен пипер, малко босилек са идеални в случая.
1. Замразете месото и колбасите
Замразете всички месни продукти, които има опасност да се развалят. Особено ако възнамерявате да пътувате, но нямате достатъчно време да изядете всичко в хладилника.
Целия текст четете в Обекти.бг
Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар
Коментари